Yoga therapie-Yoga for the Special Child®

Happy Kidz Yoga > Yoga therapie-Yoga for the Special Child®

Yoga therapie voor kinderen met “special needs”- Yoga for the Special Child®- the Sonia Sumar methode

Yoga therapie voor “special needs”-Yoga for the Special Child®- de Sonia Sumar methode

Elk kind kan profiteren van de voordelen van Yoga, ongeacht wat voor uitdagingen hij/zij in het leven heeft.

Yoga for the Special Child® – Sonia Sumar methode, is een specifiek ontwikkeld programma door Sonia Sumar. Door middel van yoga houdingen, ademhalings-technieken (pranayama’s), mantra en ontspannings-oefeningen wordt de natuurlijke ontwikkeling van kinderen/volwassenen met speciale zorg bevorderd. In dit programma staat verbinding en contact centraal en de yogavorm is zacht, therapeutisch en zeer geschikt voor kinderen, jong volwassenen en volwassenen met verschillende zorgvragen zoals Syndroom van Down, Cerebrale Parese, Hemiplegie, MCG kinderen (Meervoudig Complex Gehandicapten), Prader Willy Syndroom, Epilepsie,  ADHD, ADD, Autisme, spraakproblematiek, gedragsproblemen en kinderen met andere leerproblemen (zie “extra informatie” onderaan pagina).

Het programma heeft een vaste routine die elke keer weer terug keert waardoor er herkenbaarheid ontstaat voor het kind. Herhaling zorgt daarnaast voor voorspelbaarheid, verdieping en verbinding. Dit brengt het kind verder in zijn of haar (yoga) ontwikkeling.

In een sessie Yoga For the Special Child® beginnen we altijd met (mantra) zingen om contact te maken met elkaar en om focus, ademhaling en concentratie te stimuleren. Vervolgens doen we een korte oog-oefening voor het trainen van de oogspieren en een serie ademhalingstechnieken. Hierna volgt een samengestelde serie yogaoefeningen om lichaamscontrole, kracht en zelfvertrouwen te vergroten. De yogahoudingen worden aangepast aan de mogelijkheden van het kind, deze worden liggend, zitten en/of staand uitgevoerd. De sessie wordt altijd afgesloten met een ‘relaxation’, een diepe eindontspanning waarin we ieder kind zowel mentaal, emotioneel en fysiek tot rust kunnen laten komen. Hierdoor kan de yoga beoefening optimaal worden opgenomen in het lichaam. Met de Namaste groet sluiten we vervolgens de sessie af.

Het beoefenen van yoga kan helpen bij:

  • Verhogen/verlagen van spierspanning
  • Meer flexibiliteit, kracht en evenwicht/balans
  • Verbeterde motorische coördinatie en vergroten van lichaamsbesef
  • Ondersteuning van ademhaling en spijsvertering
  • Verbeterde balans tussen inspanning en ontspanning
  • Versterkte communicatieve en sociale vaardigheden
  • Verhoogde aandacht, concentratie en zelfbeheersing
  • Reguleren van emoties
  • Verhoogd gevoel van vreugde
  • Versterken van zelfvertrouwen, zelfbewustzijn en gevoel van eigenwaarde

Yoga For the Special Child® wordt één op één aangeboden en kan zowel in de studio in Laren als op (thuis)locatie worden gegeven. Vanuit aandacht, wederzijds vertrouwen en respect ontmoeten we het kind/jong volwassenen achter de beperking en het gedrag, van hart tot hart, van ziel tot ziel.

Afhankelijk van de concentratie en aandachtsboog van het kind duurt een sessie minimaal 30 maximaal 45 minuten. Wanneer het kind er klaar voor, kan hij/zij eventueel mee gaan draaien in de groepslessen.

Klik hier voor een demonstratievideo voor een korte impressie van de methode Yoga For the Special Child®.

Extra informatie

Kinderen met Down Syndroom

Bij deze kinderen helpen asana’s (yogahoudingen) het hele lichaam te stretchen, ontwikkelen en versterken. Asana’s hebben een gunstig effect op de inwendige organen en helpen klieren uit te balanceren en te revitaliseren. Dit helpt kinderen slank en flexibel te blijven. In combinatie met ademhalingsoefeningen verbeteren asana’s lichaamsbewustzijn, concentratie, evenwicht en geheugen.

Kinderen met een stoornis in het autismespectrum

Bij deze kinderen ligt de nadruk op het opbouwen van een sterke band. Hun wereld instappen en hun vertrouwen proberen te winnen is een belangrijk aspect. Op basis van wederzijds vertrouwen, komen daarna ademhalingsoefeningen, de yogahoudingen en diepe ontspanning aanbod. De combinatie van asana’s, pranayama en diepe ontspanning versterken het zenuwstelsel, verbeteren de algemene gezondheid, lichaamsbewustzijn en concentratie. Door een optimale fysieke en psychische integriteit te bereiken helpt Yoga kinderen met autisme nieuwe beweging-, communicatie en sociale vaardigheden te ontwikkelen.

Kinderen met ADHD

Bij deze kinderen helpt Yoga het centrale zenuwstelsel te kalmeren en versterken. Nadruk ligt op het in contact komen met hun lichaam op een niet-competitieve manier. Deze kinderen hebben vaak moeite met leren door hun hyperactiviteit en doordat ze snel afgeleid zijn. Beginnen met het aanbieden van ademhalingsoefeningen en asana’s helpt hen om eerst rustig te worden zodat instructies goed gevolgd kunnen worden.

Een wisselende neusademhaling is juist voor deze kinderen heel nuttig omdat het geest tot rust brengt en linker-en rechterhersenhelft in balans brengt. Een goede ademhaling is bij deze kinderen een belangrijk onderdeel van de yogasessie. Als het kind eenmaal in staat is aanwijzingen op te volgen, worden er meer asana’s en diepe ontspanning geïntroduceerd. Daarna volgt de gehele yogaroutine.

Kinderen met ADD

Bij deze kinderen wordt gestart met een band opbouwen om hun vertrouwen en aandacht te winnen. Vervolgens volgen de ademhalingsoefeningen, deze zijn een belangrijk onderdeel omdat de ademhaling sterk verbonden is met de emotie. Naast het positieve effect op de emoties stimuleert pranayama ook belangrijke gebieden van de hersenen en het centraal zenuwstelsel. Door combinatie van asana’s en ontspanning wordt het effect van pranayama vergroot. Door regelmatige yogabeoefening ontwikkelen kinderen meer lichaamsbewustzijn, emotionele stabiliteit en concentratie. Doordat hun algehele prestaties verbeteren, groeit hun zelfvertrouwen.

Kinderen met Cerebrale Parese

Het beoefenen van asana’s gevolgd door diepe ontspanning kan helpen om de hoge spierspanning te verminderen. Tegelijkertijd zorgen de asana’s ervoor dat delen met een lage spierspanning ook versterkt worden. Het voordeel van de asana’s is dat de wervelkolom gestretcht en uitgelijnd wordt. Tevens wordt de wervelkolom door de verschillende houdingen voorover gebogen, achterover gebogen en geroteerd. Hierdoor komt er meer ruimte tussen de wervels en wordt de druk verminderd op tussenwervelschijven en zenuwen. Het ontwikkelen van zowel een grotere bewegingsvrijheid als coordinatie is het kind in staat tot meer zelfstandigheid.

Spreuk_Everyone_is_a_genius

Voor vragen en aanmeldingen, mail je gegevens naar:
daphne@happykidzyoga.nl