Therapeutische KinderYoga

Happy Kidz Yoga > Therapeutische KinderYoga

Therapeutische KinderYoga

Het kan zijn dat een kind meer baat heeft bij individuele begeleiding dan een groepsles. In dat geval wordt de les aangepast aan de individuele behoeftes van het kind.

Er wordt op basis van een intake gesprek een programma opgesteld bij de ontwikkeling die het kind op dat moment doormaakt. De les is helemaal gericht op de unieke, speciale behoeftes van het kind. Er wordt gekeken naar de grondoorzaak, wat zit er bijvoorbeeld “achter” het gedrag van een kind en welke omstandigheden versterken dit gedrag.

Tijdens de Therapeutische Kinderyoga lessen krijgt het kind handvatten aangereikt om zich te ontwikkelen op alle gebieden en zijn of haar klachten te reguleren. Een kind leert middelen en vaardigheden om zichzelf te kalmeren en krachtiger te worden in bestaande of nieuwe situaties. Dit verhoogt het gevoel van eigenwaarde en vertrouwen.

Op zijn eigen manier leert het kind om te gaan met bijvoorbeeld faalangst, hooggevoeligheid, stress, slaapproblemen, onbalans van emoties en gedrag, trauma, of sensorische integratiestoornissen. Ouders spelen een belangrijke rol en worden dan ook intensief proces betrokken bij het proces.

Hoe ziet een les eruit?

De Therapeutische KinderYogales is op dezelfde manier opgebouwd als de groepsles (zie stukje Kinderyoga). Er wordt gebruik gemaakt van het holistisch model van welzijn, waarbij alle aspecten van een kind worden belicht, zowel lichamelijk, energetisch, mentaal/emotioneel en spiritueel niveau. Op basis van de verschillende klachten en/of symptomen wordt een individueel lesplan gemaakt. Thema’s kunnen door de ouder of het kind zelf aangedragen worden.

Thema’s, ademhalingsoefeningen en de yogahoudingen worden gebaseerd op de individuele unieke behoefte en interesse van het kind. De combinatie van de yogahoudingen, ademhaling en diepe ontspanning helpt niet alleen bij ontwikkeling van lichaamsbesef, motorische coordinatie en algemene gezondheidstoestand maar stimuleert ook sociale interactie, sensorisch integratie en kalmeringstechnieken.

Yoga is niet alleen een fysieke oefening. Juist deze kinderen zullen veel baat hebben bij ademhalings- en ontspanningsoefeningen en meditatie. Het kind leert op verschillende manieren zijn/haar lichaam, de ademhaling en de gedachten te ontspannen. We maken o.a. gebruik van bodyscan en visualisatieverhalen.

Ook in de een op een setting wordt er gebruik gemaakt van Partnerposes. Ze ondersteunen niet alleen de ontwikkeling van sociale vaardigheden maar het geeft ze ook een diepere ervaring in de houding zelf. Vertrouwen, communicatie en compassie worden tevens gestimuleerd. Partnerposes kunnen ook een onderdeel zijn van een familie yogales, wat een mooie aanvulling kan zijn naast het individuele programma.

Uitgangspunt van Happy Kidz Yoga is het kind helpen om zijn eigen krachten te ontdekken. Belangrijk uitgangspunt is wat het kind al kan en wat er goed gaat. Zo krijgt het kind de mogelijkheid om zijn krachten uit te breiden en leert het vanuit zelfvertrouwen zichzelf verder te ontwikkelen.

Spreuk_Everyone_is_a_genius