KinderYoga – Inhoud lessen

Happy Kidz Yoga > KinderYoga – Inhoud lessen

Bewustwording van ademhaling & ademhalingsoefeningen

Door middel van simpele ademhalingsoefeningen wordt het kind bewust van het ademhalingsproces en ontdekt hiermee zijn/haar eigen natuurlijke ademhaling. De oefeningen worden in deze leeftijd aangeboden op een speelse manier, we maken gebruik van geluiden en bewegingen, dit is een mooie manier om de kinderen betrokken te houden. Kinderen leren zichzelf kalmeren als ze van streek zijn of zichzelf juist oppeppen als ze energie nodig hebben. Ook leert een kind zijn energie beter te verdelen.

Warming – up

De Zonnegroet, een opeenvolging van verschillende houdingen is een belangrijk onderdeel van de warming-up. Deze worden in verschillende speelse variaties aangeboden en helpt kinderen focussen aan het begin van de les. De nadruk wordt gelegd op het bewust ademen en het ritmisch bewegen, dit in combinatie met geluiden en verbeeldingen. Hiermee ontwikkelt het kind ook lichaamsbesef en coördinatie. Hoe eerder kinderen begrijpen hoe hun lichaam in elkaar zit, des te beter kunnen ze voor zichzelf zorgen.

Yogahoudingen/Asana’s

Door middel van het beoefenen van de verschillende Yogahoudingen, ook wel asana’s genoemd, ontwikkelt het kind flexibiliteit, kracht, uithoudingsvermogen, balans, evenwicht en coördinatie. De houdingen worden aangepast aan motorische vaardigheden en belevingswereld van het kind. Door combinatie van beweging en rust ontwikkeld het kind lichaamsbesef en ruimtelijke oriëntatie. Beschrijving van het gevoel in of na een houding is een belangrijk onderdeel. Hierdoor krijgen kinderen vertrouwen om het geleerde toe te passen in hun dagelijks leven.

Partnerposes

Partnerposes zijn een van de favoriete onderdelen tijdens de Happy Kidz Yogalessen. De kinderen zijn er niet alleen dol op maar het stimuleert ook de ontwikkeling van sociale vaardigheden en met behulp van je partner kom je ook dieper in een houding. Deze partnerhoudingen spelen een rol bij ontwikkeling van vertrouwen, communicatie en mededogen.

Yogaspel & creatieve expressie

Bij Happy Kidz Yogalessen wordt aandacht besteed aan Yogaspel en creatieve expressie. Sociale vaardigheden worden hiermee gestimuleerd. Fantasie tijdens spel stimuleert een kinds voorstellingsvermogen, creativiteit en probleemoplossend vermogen. Spel en creatieve expressie houdt de aandacht bij kinderen en ze kunnen het geleerde op een mooie manier toepassen. Er is geen sprake van competitie maar van samenwerken. Bij Happy Kidz Yoga wint iedereen!

Ontspanning

Voordat we de les afsluiten met meditatie, maken we gebruik van ontspannings- oefeningen. Je leert op verschillende manieren je:

  • lichaam te ontspannen: aan- en ontspannen van lichaam
  • ademhaling te ontspannen: observatie en tellen van ademhaling
  • gedachten te ontspannen: door visualisatieverhaal of bodyscan (reis door je lichaam)

Meditatie: aandacht- en bewustzijnsoefeningen

Meditatie is “the special gift” of Yoga. De hele dag door krijgen we indrukken van de dag te verwerken en worden we overspoeld door prikkels van buitenaf. Soms hebben we onze geest/brein nodig om goed te focussen of te concentreren en dan is het zinvol om je brein de trainen. Dit kan door meditatie. Kinderen worden geholpen met het focussen tijdens meditatie door gebruik te maken van mudra’s en mantra’s. Dit helpt je gedachten apart te zetten.

Door meditatie verbeter je concentratie, stimuleer je fysieke ontspanning, ontwikkel je creativiteit en verhoog je eigen inzicht en zelfacceptatie. Ook leer je hoe je tot rust kan komen zodat je verbinding kan maken met jezelf, je binnenwereld.